Näin tarkistat

 ovatko tietosi vuotaneet nettiin. Puhelinnumero, sähkö­posti­osoite, kirjautumis­tiedot, luottokortti...

Tuomas Linnake, Ilta-Sanomat

8.10. 8:33

KOSKA olet viimeksi tarkistanut, onko tietojasi kuten salasanasi vaarantunut esimerkiksi tietovuodossa? Siihen ei mene paljoa aikaa. Tietoturvayhtiö F-Securen kyberuhkatiedustelupäällikkö Laura Kankaala kertoo, miten sinun kannattaa toimia. IS Digitoday täydensi ohjeita paikoin.

Tarkista säännöllisesti, ovatko tietosi vaarantuneet käyttämällä ilmaisia verkkotyökaluja, kuten F-Securen ID Theft Checker tai maailmalla tunnettu ja hyvämaineinen Have I Been Pwned.

F-Secure lupaa tarkistuksen kestävän alle 5 minuuttia. Työkalu ei kerää tai tallenna tarkastettuja sähköposteja. Myös australialaisen tietoturva-asiantuntija Troy Huntin Have I Been Pwned on turvallinen ja nopea. Sinne syötetään sähköpostiosoite, mutta myös haku salasanan perusteella onnistuu.

Mikäli palvelut ilmoittavat tietojasi vuotaneen, vaihda salasana kaikkiin lueteltuihin verkkopalveluihin. Käytä hyvää salasanahallintaohjelmaa vahvojen henkilökohtaisten salasanojen luomiseen ja suosi kaksivaiheista tunnistautumista aina kun mahdollista.

Ota yhteyttä vuotoraportissa ilmeneviin yrityksiin ja palveluihin, etenkin jos kyseessä ovat luotto- tai pankkikorttitiedot.

– Data on kauppatavaraa. Sitä myydään ja ostetaan pimeässä verkossa, julkiverkon keskustelufoorumeilla ja erilaisissa pikaviestisovelluksissa. Datalla tarkoitan kaikkea puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden, kirjautumistietojen, ja luottokorttien väliltä, Kankaala sanoo tiedotteessa.

– Joitain kiinnostaa ostaa halvalla Netflix-tunnareita, toisia käyttää luvatta henkilötietoja tai korttitietoja ostosten tekemiseen. Kun data on päätynyt nettiin, se on käytännössä mahdotonta saada pois.

F-SECUREN teettämän tutkimuksen mukaan 78 prosenttia prosenttia suomalaisista ei tarkista aktiivisesti, ovatko henkilökohtaiset tiedot mahdollisesti vuotaneet tai vaarantuneet.

Samalla lähes puolet suomalaisista ei tiennyt, ovatko heidän henkilökohtaiset tietonsa vaarantuneet. Harvoin tai ei ollenkaan tarkastuksia tekevistä suomalaisista 57 prosenttia ei tiennyt, kuinka tarkastaa omia tietoja.

– Nykypäivänä data on rahaa. Ei siis ihme, että verkkorikolliset pyrkivät käymään kauppaa tiedoillamme. Tilanteen voi kuitenkin ottaa hallintaan näkemällä hieman vaivaa oman tietoturvallisuutensa eteen, kommentoi F-Securen johtava neuvonantaja Mikko Hyppönen tiedotteessa.

IS 9.10.2023

Rovaniemi
Kaikki oikeudet pidätetään 2021-22
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita